Foto's Hok :

                                              

Bovenstaand hok schafte ik in 1999 aan bij Gobius Hokkenbouw in Wezep. Het hok heeft de afmetingen van 5 x 2 meter en is onderverdeeld in vier afdelingen van ongeveer 1,20 meter. Destijds heb ik het hok zo afgestemd dat het geschikt zou zijn voor de vliegtippler. Bij deze vrij smalle afmetingen per hok heb je de van nature schrikachtige tippler beter onder controle. Ik heb reeds in de korte tijd, dat nu het hok bevolkt is met postduiven bemerkt dat de duiven beter te benaderen zijn. Ik verander het hok dan ook niet qua indeling. Voor het hok heb ik voor 2/3 deel een volière aangebracht zodat de duiven ook daar kunnen genieten van de zon.

Er bestaat geen ideaal-standaardhok voor postduiven. Zoveel verschillende liefhebbers, zoveel verschillende hokken. Als het maar aan de drie hoofdpunten voldoet.                                 

    Namelijk :   

•    Droog
•    Tochtvrij
•    Warm
 

 

         

   
 

Een goed duivenhok is in ieder geval droog, kent geringe temperatuurverschillen, een goede ventilatie en isolatie en de duiven voelen zich er thuis. Verder moet het geschikt zijn voor de liefhebber zelf. Het moet bijvoorbeeld goed schoon te maken zijn. Bij voorkeur is de voorkant van het hok op het zuiden of zuid-oosten gericht. Een hok hoeft overigens niet altijd in de tuin te staan. Een hok op een garage of een zolder is ook heel goed mogelijk.

Het voorfront van mijn hok (het liefst op het zuid-oosten gericht om zoveel mogelijk zon (= warmte) in het hok te krijgen) bestaat uit maximaal 1/3 uit glas. Dit om te grote temperatuurschommelingen te voorkomen. Besteed ook aandacht aan een goede verluchting, zodat “vuile” lucht vervangen wordt door frisse lucht, zonder dat er TOCHT ontstaat. Als je zelf al tocht constateert op je hok is dit al iets om te verbeteren.
Voor het hok is voor 2/3 deel een volière aangebracht, zodat de duiven zowel in het kweek/vlieg/winterseizoen kunnen genieten van zon en frisse lucht. Tevens dient deze volière als uitwengelegenheid voor de jonge duiven. Denk ook aan overbevolking op het hok! Norm in de postduivensport is per koppel 1 kubieke meter ruimte.

Het kan ook anders. Zoals gezegd vele wegen leiden naar Rome. Je moet ook de mogelijkheden hebben om b.v. het voorfront naar het zuid-oosten te kunnen richten.Vaak ben je gebonden aan de  omstandigheden. Dan heb je geen keus!
Zelfs liefhebbers met minimale mogelijkheden geraken vaak tot enorme vliegprestaties met hun postduiven.