Weblog 22-02-2022 : 

     

Weblog 22-02-22 :

Over................koppelen.

Het fenomeen "koppelen" is bij ons als duivenliefhebbers zeker één van de hoogtepunten uit een postduivenjaar. Veel gedoe maar ook nieuwe hoop.

Misschien ook bij u als lezer, maar zeker ik beleef er tijdens de lange winteravonden veel voorpret aan bij het op papier zetten van de kweekkoppels.

Bij jezelf zie je de nieuwe generatie jonge postduiven uit je favoriete koppels als kamikaze piloten door het luchtruim schieten. Ik pak de stambomen erbij en begin te puzzelen. Wat matcht bij elkaar. Qua familie, grootte, etc. Compenseren qua grootte.

Vele malen wordt alles omgegooid om tenslotte tot een definitieve samenstelling van de kweekkoppels te komen.

Over het koppelen zelf. Vaak koppel ik mijn duiven ronde de 3e week in februari. Altijd in de schemer zet ik alles samen. Ik sluit ze op in hun bakken en gelijk het licht uit. De volgende ochtend zullen praktisch alle huwelijken gesloten zijn. Duiven die de volgende ochtend nog geen liefde tot elkaar tonen haal ik uit elkaar en laat ze beiden los in de jonge-duivenafdeling. Meestal duurt het niet lang dat het koppel naar elkaar toe trekt.

De doffers en duivinnen welke het voorgaande jaar ook al op het kweekhok zaten en wederom hun plek op het kweekhok verdiend hebben krijgen dezelfde broedbak. Dit voorkomt gelijk al misvliegen en vechtpartijen. De eerstvolgende ochtend mogen deze doffers met hun duivinnen indien goed gepaard gelijk los op het hok. Mochten ze toch nog gaan hangen tegen andere (afgesloten) bakken dan worden ze door de spijlen gelijk weggepikt en weten ze gelijk dat ze daar niks te zoeken hebben. Zodoende om de beurt los op het hok, dan moet het al raar lopen dat het koppelen geen succes wordt.

Als je vroeg koppelt, bijvoorbeeld in december of januari, doen de duivinnen er langer over om op eieren te komen dan in de maand februari. De eieren moeten dan van "grotere afstand" komen. Van het tijdstip van eieren leggen hoeven we ons geen zorgen te maken. Heel vroeg, normaal op tijd of een aantal dagen later. Het is allemaal goed. Mocht met name een jonge duivin niet snel met eieren komen. Geen paniek, even uit elkaar en wacht totdat de zon al wat meer doet. Dus alweer: wachten op meer licht.

Iedereen heel veel succes gewenst bij het kweken van alweer een nieuwe generatie postduiven.