Weblog 25-11-2021 : 

     

Weblog 25-11-21 :

De rui zit er nagenoeg op en de duiven stralen je tegemoet. Plaatjes zijn het. In korte tijd hun bijna volledige verenpak vernieuwen kost energie.                    

De rui is een fysiologisch proces dat zich bij gezonde duiven in het najaar vanzelf voltrekt. Eigenlijk ruit een duif het hele jaar door. Af en toe een pen, wat donsveertjes, maar zo geleidelijk dat het amper merkbaar is. Bij "de grote rui" in het najaar wordt op vrij korte tijd praktisch het hele verenpak vernieuwd. De voeding tijdens en na de rui is ook een punt van aandacht. Tegenwoordig zijn er tal val rui mengelingen in de handel. Zelf mengen is eigenlijk niet meer nodig maar er zijn nog genoeg melkers die dit wel doen. Ik geef mijn duiven een rui/wintermengeling. Ik meng er nog een aantal kilo's snoepzaad doorheen en dan met name met lijnzaad erin verwerkt voor de zachte pluim. Verder zoveel mogelijk in de volière met de mogelijkheid tot het nemen van een bad waar ze zo verzot op zijn.

Samenstelling :
32% Cribs Mais Gele & Rode
14% Erwten, Groen & Geel
12% Tarwe
8% Dari
6% Gerst
5% Milo
5% Dunpeas
4% Vitsen & Katjang
4% Kleine Zaden
2% Maple Peas
2% Kardy
2% Millet
2% Boekweit
2% Zonnepitten

De scheiding van de geslachten. Ik zet de mijne een tweetal maanden apart van elkaar. De doffers in de hokken met de bakken en de duivinnen op schapjes.               

De paramyxo-enting laat ik altijd een maand voor het koppelen uitvoeren door de dierenarts. Verder nog een paratyphus kuur en dan is het wel klaar.

Het is momenteel een bijna saaie periode in het duivenhok. De dagen zijn kort en daardoor ben je maar weinig aanwezig bij de duiven.  Dus tijd om te inventariseren, nieuwe plannen bedenken en de duiven op papier alvast koppelen is altijd een leuke bezigheid. Mijn idee is om de duiven zoveel mogelijk in bloedverwantschap te koppelen en compenseren in grootte van de duif.

Wat ik de vorige keer vertelde zijn er duiven verdwenen maar ook nieuwe duiven zijn daarvoor in de plaats gekomen.


Een duivin wat mij zeer aanspreekt is deze kleindochter "Romée" , "Saar" en "New Jade 1". Met een speciale bedoeling aangeschaft om het "Barcelona bloed" vast te leggen.

Op deze foto ziet ze er niet op haar mooist uit, maar dat is nu na de rui totaal verandert.

 

Deze duivin is namelijk een halfzuster van "Imke" (vloog o.a. 7e Nationaal Pau 2020) bij Jelle Jellema. Beiden hebben dezelfde moeder.

De moeder van de "1596683" is de NL17-1732532 "dochter Romée".         

 

De nestzuster van de NL17-1732532 is de NL17-1732531.
 

Zij is o.a. de moeder van "Claire"
"Claire" wint de 9e nationaal Barcelona 2021.

"Claire" was niet aan haar eerste proefstuk toe. In 2020 won ze o.a. een 77e Nationaal Perpignan tegen 3354 duiven en in de VNCC won zij op Limoges (middaglossing) een 16e tegen 2068 duiven.
 

De eerst aankomende duif op Barcelona 2021 bij Jellema was "Noud" (6e Nationaal Barcelona 2021).
De overeenkomst die "Claire" heeft met "Noud" is dat ook haar grootmoeder een 1e Nationaal Barcelona vloog.
In dit geval bedoel ik daarmee de NL11-1292679 "Kleine Jade" die in 2014 het gehele nationale konvooi van 5423 duiven te snel af was. "KLEINE JADE" won bovendien het internationale concours. Bij "Noud" is dit "SILKE".

 

Uit een zoon van "NOUD x MARLY" x dochter inteelt "SAAR" heb ik mede daarom een doffer aangeschaft om te koppelen aan de "683". Tezamen vormt dit het "BARCA" koppel zoals ik het noem.

 

De nakweek hieruit is te reserveren. Zie  >> 

 

De volgende keer meer over de duiven uit de befaamde "MG430" lijn ....

 


Een tipje van de sluier alvast met onderstaande foto... Gelijkend op "MG430".

"Kleinzoon Joyce" en inteelt "MG430" en "New Laureaat" x Kleine Jade" uit rechtstreekse Jellema duiven.