Weblog 02-06-2024 : 

     

Update juli / augustus 2024 :
De Postduif bleef mij maar triggeren en ik heb dan uiteindelijk toch besloten om wederom voor de Postduif te kiezen en de Wener hoogvliegers van de hand te doen. Deze zijn allemaal goed terecht gekomen.
Deels binnen de VDS...
Mijn opzet is nu dat ik geen vastzittende duiven meer op mijn hok wil hebben.

Verdere info volgt nog t.z.t.
 

 

Weblog 02-06-24 :

We schrijven juni 2024 en hierbij een bericht over hoe het spenen en het verdere verloop van de jonge Wener hoogvliegers van dit jaar uit de eerste ronde. Uiteindelijk zijn er twaalf jongen goed opgegroeid en gespeend. Het uitwennen deed ik exact op dezelfde manier dan vorig jaar in mijn eerste jaar dat ik Weners op mijn hok had en mijn eerste zelf gekweekte jongen.

Zoveel mogelijk iedere dag op de plank en wat hongerig houden zodat ze de in en uitgang goed weten te vinden. Met een klein voerplaatje op de klep en een aantal korrels daarin leerde ik ze heen en weer fladderen. Nadien hetzelfde bakje op de vloer van het hok en steeds rammelen met de voerbus. Het geluid van rammelen met de voerbus betekent er valt eten te halen. Weners zijn slim en mede door het kuddegedrag leren ze snel hoe het werkt in een duivenhok en de baas leren ze goed kennen. Vertrouwelijk omgaan met mijn duiven vind ik belangrijk en niet zodra ze me zien dat ze als wilde raketten door het hok denderen. Ondertussen heb ik een grotere voerplaat gemaakt en zodra ze deze zien vliegen ze gelijk op de plaat, wachtend op voer.

Precies drie weken geleden gingen ze voor het eerst echt op de vleugels. Achteraf had ik beter mijn acht jaarlingen erbij moeten loslaten. Gevolg was twee jonkies thuis en tien pleite. Gelukkig viel de schade mee. Na een week zijn er uiteindelijk twee achtergebleven. Tien jonge Weners vliegen nu rond. Soms hoog maar meestal lang uit het zicht. Trekken vaak weg en dan zie je ze een uur niet. Twee en een half uur is zo ongeveer de max dat ze nu vliegen. Dit is voldoende wat mij betreft. Ik knijp hem wel als ze lang uit het zicht zijn maar alles is er nog steeds met de landing op het hok zoals het hoort. Af en toe laat ik de jaarlingen erbij vliegen die enorm zwenken en dan de jongen hierin meetrekken. Mooi gezicht is dat. Met name het plotseling snelle vliegen spreekt mij aan. Een meevliegende postduif ontwijken is ook zoiets. Minutenlang probeert de groep deze "indringer" kwijt te raken en dat lukt meestal wel.

Momenteel zit bijna de gehele tweede ronde ook bij de eerste ronde in één afdeling. De jaarlingen zullen moeten wijken om de jongen vooralsnog gescheiden te laten opgroeien. Later laat ik alles gezamenlijk los en dat is genieten met zo'n grotere groep Weners.

Tot nu toe ben ik dit jaar drie Weners kwijtgeraakt door roofvogels of wat dan ook. Twee jongen van dit jaar en één jaarling. De schade valt mee in vergelijking met vorig jaar. Even afkloppen maar dit jaar tot dusverre zie ik minder roofvogel aanvallen dan in 2023. Hopelijk blijft dit zo.

Dit was het wel. De volgende keer verder ....